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Dear Mr. Brandon:

This is a response to your March 12, 2013 email and email correspondence with a member of my
staff requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR: 49 CFR Parts 100-
185) with regard to excepted packages for radioactive instruments and articles. Specifically, you
request confirmation on the required hazard communication for these packages as well as the
applicability of international standards to vour shipments.

You state that your product is a timepiece containing a small amount of radioactive material
(tritium) to be transported from an international location into the United States. In the situation
you describe, the manufacturer is shipping these devices. which are subsequently being forwarded
to a sales location for distribution. You intend to transport approximately 300 timepieces in a
shipment and state that your packagings conform to the general design requirements of § 173.410
and the other requirements of § 173.424 for excepted packages of radioactive instruments or
articles. Your questions are summarized and addressed below.

Q1. Under the International Atomic Energy Agency (IAEA) Regulations, could shipments
of these timepieces be excepted from regulation using TS-R-1: 2009 § 107(d)?

Al. No. Paragraph 107 of the IAEA regulations defines the scope of the regulations by
listing regulatory exclusions. Timepieces are excluded only after their sale to a consumer.

Q2. Under the International Civil Aviation Association (ICAO) Technical Instructions
(T1). could shipments of these timepieces be excepted from regulation using
2:7.2.4.1.1.3(b)?

A2. No. ICAO TI2:7.2.4.1.1.3(b) provides a marking exception for timepieces
(timepieces do not have to be marked “RADIOACTIVE" as other instruments and articles
do).



Q3. What is the proper hazard communication required for packages containing multiple
devices being forwarded to a sales location for distribution. domestically?

A3. In accordance with § 173.424 of the HMR. excepted packages for radioactive
instruments and articles are excepted from specification packaging, labeling and marking
(except for the UN identification number marking requirement described in § 173.422(a)).
and if not a hazardous waste or hazardous substance. shipping papers. Therefore, provided
the package containing multiple devices conforms to the activity limits prescribed in

§ 173.424, the packagings should bear the mark of “UN2911."

['hope this information is helpful. If you have any more questions, please do not hesitate to
contact this office.

Sincerely,

VEIRE

Robert Benedict
Chief, Standards Development
Standards and Rulemaking Division



